Nutritional Health Message Content in Primary School Textbooks
DOI:
https://doi.org/10.35669/revistadecomunicacionysalud.2013.3(1).19-33Keywords:
primary education, textbooks, content analysis, nutrition, lifestyle, MexicoAbstract
The aim of this study was to analyze the technical characteristics and the scientific grounds of messages regarding nutrition in primary school books for students in Mexico. During the analysis the content in Natural Science books was revised, as well as the educational suggestions given to teachers by the Secretariat of Education and the topics discussed in supporting literature written by authors from several countries which are distributed to school libraries. It was concluded that the messages do not contain the elements necessary to counteract what is spread by the media that promote obesogenic food and drinks. A high number of messages mention illnesses which result from obesity. The data included in the texts do not take into consideration scientific studies and traditional knowledge: they fo cus on food groups and equivalencies. It is concluded that it is necessary for messages to be promoted in accordance with new nutritional paradigms based on specific types of food and on ancestral knowledge.
Downloads
References
Anzures, Tonatiuh. (2011). El libro de texto gratuito en la actualidad. Logros y retos de un programa cincuentenario. Revista Mexicana de Investigación Educativa. Vol. 49, n° 16, pp. 363-388. Disponible en
http://www.seg.guanajuato.gob.mx/CEducativa/Documents/2011/CentroDocumental/Mayo/13052011/El%20libro%20de%20texto%20gratuito.pdf. Recuperado el 3 de enero de 2013.
Avilés, Karina. (2012). Cuestiona la OCDE enfoque dado a evaluación de la enseñanza. La Jornada en Línea. Disponible en http://www.jornada.unam.mx/2012/11/09/sociedad/040n1soc?partner=rss. Recuperado el 3 de enero de 2013.
Barrio Cantalejo, Inés M.; Ayudarte Larios, M. Luisa; Hernán García, Mariano et al. (2008). Presencia de las actuales prioridades de salud infantil y adolescente en los libros de texto
escolares. Gaceta Sanitaria. Vol. 3, n° 22, pp. 227-231. Disponible en http://scielo.isciii.es/pdf/gs/v22n3/breve1.pdf. Recuperado el 3 de enero de 2013.
Benjamin, Walter. (1970). Sobre algunos temas en Baudeliere. En Sobre el programa de la filosofía futura y otros ensayos. Caracas: Monte Ávila.
Cheskin, Lawrence J.; Roberts, Carmen y Margolis, Simeon. (2012). The 2012 Johns Hopkins Nutrition and Weight Control White Paper. Disponible en http://www.johnshopkinshealthalerts.com/white_papers/nutrition_weight_control_wp/D_landing.html. Recuperado el 3 de enero de 2013. Coca Cola México. (s.f.). Destapa la felicidad. Disponible en http://www.cocacola.com.mx/es/index.html#. Recuperado el 3 de enero de 2013.
De los Reyes, Ignacio. (2011). Comida mexicana, la esperanza de salvar al país de la obesidad. BBC Mundo. Disponible en http://www.bbc.co.uk/mundo/noticias2011/08/110802_mexico_obesidad_comida_esperanza_irm.shtml. Recuperado el 3 de enero de 2013.
Fardet, Anthony. (2010). New Hypotheses for the Health-Protective Mechanisms of Whole-Grain Cereals: What is Beyond Fibre? Nutrition Research Reviews. N° 23, pp. 65-134. doi: 10.1017/S0954422410000041
Flores Huerta, Samuel; Klünder Klünder, Miguel y Medina Bravo, Patricia. (2008). La escuela primaria como ámbito de oportunidad para prevenir el sobrepeso y la obesidad en los niños. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. N° 65, pp. 626-638. Disponible en http://www.medigraphic.com/pdfs/bmhim/hi-2008/hi086r.pdf. Recuperado el 3 de enero de 2013.
García Barros, Susana y Martínez Losada, Cristina. (2005). La nutrición en textos escolares del último ciclo de primaria y primero de secundaria. Enseñanza de las Ciencias. N° extra. Disponible en http://www.uruguayeduca.edu.uy/Userfiles/P0001/File/Garcia_Barros_028[1].pdf. Recuperado el 3 de enero de 2013.
Nomura, Kyoko y Yamanouchi, Toshikazu. (2012). The Role of Fructose-Enriched Diets in Mechanisms of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. The Journal of Nutritional Biochemistry. Vol. 3, n° 23, pp. 203-208. doi:10.1016/j.jnutbio.2011.09.006
Pérez de Eulate, Lourdes; Llorente, Enrique y Andrieu, Amaya. (1999). Las imágenes de digestión y excreción en los textos de primaria. Enseñanza de las Ciencias. Vol. 2, n° 17, pp. 165-178. Disponible en http://ddd.uab.es/pub/edlc/02124521v17n2p165.pdf. Recuperado el 3 de enero de 2013.
Procuraduría Federal del Consumidor. (2011). Cereales para niños ¿Sabes cuánta azúcar consumen? La otra cara del inocente desayuno. Revista del Consumidor. N° 41, pp. 30-44.
Salazar Coronel, Araceli; Shamah Levy, Teresa; Escalante Izeta, Ericka I. y Jiménez Aguilar, Alejandra. (2012). Validación de material educativo: estrategia sobre alimentación y actividad física en escuelas mexicanas. Revista Española de Comunicación en Salud. Vol. 2, n° 3, pp. 96-109. Disponible en http://www.aecs.es/3_2_2.pdf. Recuperado el 3 de enero de 2013.
Secretaría de Educación Pública de México. (2011). Reforma Integral. Disponible en http://basica.sep.gob.mx/reformaintegral/sitio/index.php?act=frontlibros. Recuperado el 3 de enero de 2013.
UNESCO. (2010). La cocina tradicional mexicana, cultura comunitaria, ancestral y viva. El paradigma de Michoacán. Disponible en http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=es&pg=00011&RL=00400. Recuperado el 3 de enero de 2013.
United States Departament of Agriculture. (2011). Choose MyPlate. Disponible en http://www.choosemyplate.gov/. Recuperado el 3 de enero de 2013.
Universidad Autónoma de México (UNAM). (2011). La cocina tradicional mexicana, una respuesta al sobrepeso y obesidad. México: Boletín DGCS-610 de la UNAM. Disponible en http://www.dgcs.unam.mx/boletin/bdboletin/2011_610.html. Recuperado el 4 de enero de 2013.
Willet, Walter C. y Ludwig, David S. (2012). The 2010 Dietary Guidelines - The Best Recipe for Health? New England Journal of Medicine. Vol. 17, n° 365, pp. 1.563-1.565. Disponible en http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMp1107075. Recuperado el 3 de enero de 2013.
World Cancer Reseach Fund, American Institute for Cancer Research. (2006). Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Disponible en http://www.dietandcancerreport.org/expert_report/recommendations/index.php. Recuperado el 3 de enero de 2013.
Downloads
How to Cite
Issue
Section
License
Disclaimer: As of 2023, RCyS is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).
Articles from 2011 to 2022 are under a Creative Commons CC BY 4.0 License that allows copying and redistributing the material in any medium or format, remixing, transforming and building upon the material for any purpose, including commercial.
We also inform that RCyS is adhered to the Declaration of Berlin.