Health at school. The teacher opinion

Preliminary study in public and private institutions of the Miranda State. Venezuela

Authors

  • Ernesto Elías De La Cruz Sánchez Centro de Investigación Juan Manuel Cagigal. Universidad Pedagógica Experimental Libertador

DOI:

https://doi.org/10.35669/revistadecomunicacionysalud.2019.9(1).1-18

Keywords:

health promotion, school health, infant nutrition and food, nutritional watchdog, health policies

Abstract

According to ENCOVI (2018) and the Bengoa Foundation (2019), our country is going through a complex humanitarian crisis, characterized by a situation of multidimensional poverty, which is 48%. In this context, the School is the ideal place and one of greater responsibility for the achievement of a comprehensive health in children and allows the consolidation of habits that improve their quality of life, present and future. The research was based on a study by survey, during 2018, to teachers, in 24 Basic Education institutions: public (70.6%), private-subsidized (29.4%), medium-low socioeconomic stratum, located in the Miranda-Venezuela state. The information was collected through three questionnaires with emphasis on the frequency and Likert scale: (a) nutritional evaluation, (b) the teacher as nutritional guardian, and (c) the school as a health promoter. Based on the indicators proposed by De Tejada and Col (2013) and WHO (2006). The internal consistency indices were 0.880; 0.794 and 0.842, respectively (SPSS, version 21). The results indicate: (a) teachers perceive nutritional deficiencies, not generalized, with affection of the physical condition in general, emotional and psychomotor health in children; (b) little presence (< 50%) of programs promoting integral health in schools; (e) The increase in diseases is observed in a worrying way: diarrhea (29% ^), and influenza (36% ^), caries (46% ^), pediculosis (lice) (64% ^), stress, aggression and irritability (27% ^) and malnutrition (55% ^).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bengoa, J. M. (2005). Nutrición en América Latina. Algunos eslabones de su historia. SLAN, 13-34. Disponible en www.sochinut.cl/pdf/HistNut_SLAN

De La Cruz, E. (2008). La alimentación. Un acto por repensar, reflexionar y redefinir desde la perspectiva educativa. Integración Universitaria. Revista del Instituto Pedagógico de Miranda. 8(2), 23-40. https//www.academia.edu/6942297/LA_ALIMENTACI%C3%93

De La Cruz, E. (2016). La transición nutricional. Abordaje desde de las políticas públicas en América Latina. Revista Opción, LUZ, 32(11), 379-402.

De La Cruz, E. (2018). La Educación Alimentaria y Nutricional como hecho educativo. Revista Laurus, 1(1), 232-252. Segunda etapa. Universidad Pedagógica Experimental Libertador. Disponible en https://www.academia.edu/38454162/La_Educaci%C3%B3n_Alimentaria_y_Nutricional_como_Hecho_Educativo

De Tejada, M., González H., De La Cruz, E., Rojas, A., Landaeta-Jiménez, M., Pérez, I. y Delascio, F. (2013). Educación Nutricional para un desarrollo sostenible. Caracas, Venezuela: Dirección de Publicaciones, Universidad Pedagógica Experimental Libertador, FEDEUPEL.

De Tejada, M. y González, H. (2013). El Docente: Un Guardián Nutricional. En De Tejada y Col. Educación Nutricional para un desarrollo sostenible. pp. 119-152. Caracas, Venezuela: Dirección de Publicaciones, Universidad Pedagógica Experimental Libertador. FEDEUPEL.

ENCOVI (2018). Encuesta de Condiciones de Vida en Venezuela. Avances de resultados. UCAB, UCV, USB. Disponible en http://elucabista.com/wp-content/uploads/2018/11/RESULTADOS-PRELIMINARES-ENCOVI-2018-30-nov.pdf

Fundación Bengoa (2019). Postura de la Fundación Bengoa y la Sociedad de Puericultura y Pediatría de Venezuela ante la situación de Emergencia Humanitaria Compleja en Venezuela, junio, 2019. Disponible en http://sinergia.org.ve/wp-content/uploads/2019/06/POSTURA-FB-ANTE-LA-EHC-JUNIO-2019.pdf

Instituto Nacional de Nutrición (2013). Sobrepeso y Obesidad en Venezuela. Prevalencia y factores condicionantes. Caracas: Ediciones Gente de Maíz.

Organización Mundial para la Salud (1997). IV Conferencia Internacional sobra la Promoción de la Salud. Declaración de Yakarta, sobre la Salud Principal promoción en el siglo XXI. Disponible en http://www.who.int/hpr/NPH/docs/jakarta_declaration_en.pdf

Organización Mundial de la Salud (2006). Food and nutrition policy for schools. Copenhague. Documento en Línea. Disponible en http://www.schoolsforhalth.eu/...Who_tod_development_nutrition_program.pdf

Selva, E. (2014). Un acercamiento a la interacción de la pobreza, la desigualdad, la desnutrición, el neoliberalismo y la salud en América Latina, desde el punto de vista del pensamiento complejo. En Fidel, Carlos y Valencia, Enrique (Coord). (Des) Encuentros entre Reformas sociales, salud, pobreza y desigualdad en América Latina, 66-104. Disponible en www.clacso.org.ar/investigacioncritica

United Nations Development Programme (2019). Human Development Reports. Índice de pobreza multidimensional. Disponible en http://hdr.undp.org/en/node/2515

Published

2019-06-01

How to Cite

De La Cruz Sánchez, E. E. (2019). Health at school. The teacher opinion: Preliminary study in public and private institutions of the Miranda State. Venezuela. Revista De Comunicación Y Salud, 9(1), 1–18. https://doi.org/10.35669/revistadecomunicacionysalud.2019.9(1).1-18

Issue

Section

Articles

Similar Articles

<< < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.