Conceptual references for the approach to Health and Food and Nutrition Education at School
DOI:
https://doi.org/10.35669/rcys.2020.10(1).1-17Keywords:
health, nutrition, food, food culture, malnutrition, food pedagogy, educationAbstract
Today, educating the public about health, nutrition, is a priority issue for countries, and so it is referred by organizations such as WHO, PAHO, and FAO, among others. With that in mind, in this paper nutritional and health concepts, like issues with education, the transdisciplinary and salutogenic approaches, are first analyzed, under a social model that has the school as a center of promotion and development. Secondly, are highlight the evolution of the concept of nutrition and its association with food from the biological-social-environmental three-dimensionality that are required; in the framework of sustainable-sustainable approaches linked to quality of life. Without leave the effects of malnutrition as disease inflicted by fetal malnutrition and CNCDs as a potential epigenetic cause. Finally, are boarding diverse perspectives that the food fact assumes in our society, the food culture. Its social learning and how can interweave these scenarios in a true pedagogy of food where the vision of health-food is articulated as our interdisciplinary knowledge and Achieve Food and Nutrition Education as a transversal and integral concept that generates new ways of development, quality of life and well-being from childhood.
Downloads
References
Al-Ali, Nur y Arriaga, Andrés. (2016). Los elementos de efectividad de los programas de educación nutricional infantil. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 20(1), 61-68. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452016000100008&lng=es&nrm=iso.http://dx.doi.org/10.14306/renhyd.20.1.181
Alzate, Teresita. (2006). Desde la Educación para la Salud: Hacia la Pedagogía de la educación alimentaria y nutricional. Perspectivas en Nutrición Humana. 16(2), 21-40. Disponible en: http://hdl.handle.net/10495/9846
Beauman C, Cannon G, Elmadfa I, et al. (2005). The principles, definition and dimensions of the new nutrition science. Public (Health Nutr. 8(6A), 695-698. doi:10.1079/phn2005820
Bengoa, José María, (2005) Algunos eslabones de su historia. Nu¬trición en América Latina. SLAN, 2005, pp13-34. Disponible en: www.sochinut.cl/pdf/HistNut_SLAN.
Campoy, Cristina. (2017). Pregnancy Nutrition and Later Health Outcomes www. 112th Abbott Nutrition Research Conference .ANHI.org. Disponible en: https://static.abbottnutrition.com/cms-prod/anhi-2017.org/img/prenatal-nutrition-and-cognition-pdf_tcm1423-102253.pdf. Recuperado el 15 de agosto de 2019
Cannon, Geoffrey y Leitzmann, Claus. (2005). The new nutrition science project. Public Health Nutrition: 8(6A), 673–694. doi: https://doi.org/10.1079/PHN2005819
Contreras, Jesús y García, Mabel (2005). Alimentación y Cultura, perspectivas antropológicas. España: Ariel.
De La Cruz, Ernesto (2017). La Alimentación y Nutrición. Referentes de identidad social y patrimonio cultural. CLIC. 15(8), 129-138. Disponible en: https://convite.cenditel.gob.ve/revistaclic/index.php/revistaclic/anticle/view/888.
De La Cruz, Ernesto (2018). La Educación Alimentaria y Nutricional como Hecho Educativo. Revista Laurus. 1(1), 232-252. Disponible en: https://www.academia.edu/38454162/La_Educaci%C3%B3n_Alimentaria_y_Nutricional_como_Hecho_Educativo.
De La Cruz, Ernesto (2019). La Educación Alimentaria y Nutricional. Espacio de resonancia académico-investigativo. Trabajo de ascenso para optar a la categoría de profesor Titular, [inédito]. Universidad Pedagógica Experimental Libertador. Caracas, Venezuela.
De Tejada, Mirian; González, Humberto; De La Cruz, Ernesto; Rojas, Albino; Landaeta-Jiménez, Maritza; Pérez, Isabel y Delascio, Francisco. (2013). Educación Nutricional para un desarrollo sostenible. Dirección de Publicaciones, Universidad Pedagógica Experimental Libertador. FEDEUPEL, Caracas, Venezuela.
De Oliveira, Sabrina y Sousa, Kathleen. (2008). Novas perspectivas em educação alimentar e nutricional. Psicol. USP. 19(4), 495-504. Sao Paulo. Disponible en: https://doi.org/10.1590/S0103-65642008000400008
España, Enrique; Ramos, Aurelio y Blanco Ángel. (2014). La competencia en alimentación. Un marco de referencia para la educación obligatoria. Enseñanza de las Ciencias. 32(2,3), 611-629. doi: http://dx.doi.org/10.5565/rev/ensciencias
FAO (2013). Prácticas en Información, Comunicación y Educación en Alimentación y Nutrición (ICEAN). Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Disponible en: http://www.fao.org/3/a-as503s.pdf
FAO-OMS (2018). Fortalecimiento de la acción nutricional. Una guía de recursos para países basada en las recomendaciones de políticas de la Segunda Conferencia Internacional sobre Nutrición (CIN2) Roma 2018. Disponible en: http://www.fao.org/publications/card/en/c/CA1505EN
Fischler, Claude. (2002). Gastro-nomia y gastro-anomia. Sabiduría del cuerpo y crisis biocultural de la alimentación contemporánea. En Contreras (2002) Alimentación y Cultura. Necesidades, gustos y costumbres. Cáp. V. p. 357-380. AlfaOmega Editores. México DF.
Gavidia, V., Rodes, M.J., y Carratalá, A., (1993). La Educación para la Salud: Una propuesta fundamentada desde el campo de la docencia. Enseñanza de las Ciencias. 11 (3), 289-296. Disponible en:
file:///C:/Users/user/Downloads/21268-Texto%20del%20art%C3%ADculo-93547-1-10-20071030.pdf
González, María Cristina y Sosa, Gerónimo. (2010). Epistemología de la Salud Pública. Salusonline. 14-1 Abril. P.76. Disponible en:
http://salus-online.fcs.uc.edu.ve/asp_epis_salud_publica.pdf
Harris, Marvin. (2011). Bueno para comer. Editorial Alianza. Madrid, p. 252
Kennedy, David. (2016). B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy- A Review. Nutrients. 8(2). 68-79. Disponible en:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/. https://doi.org/10.3390/nu8020068
Macías, Adriana; Quintero, María Luisa; Camacho, Esteban; y Sánchez, Juan. (2009). La tridimensionalidad del concepto de nutrición: su relación con la educación para la salud. Rev Chil Nutr. 36(4), 1129-1135. doi: https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182009000400010
Ministerio del Desarrollo Social y Combate el Hambre (2012). Marco de referencia de Educación Alimentaria y Nutricional para las políticas públicas. – Brasilia, DF: MDS; Secretaria Nacional de Seguridad Alimentaria y Nutricional. Disponible en: http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/red-icean/docs/marco_EAN_visualizacao_es.pdf
Montanari, Massimo. (2004). La Comida como cultura. Ediciones TREA, S. L., España, pp. 982.
Organización Mundial de la Salud (1946). Carta Magna constitutiva. Disponible en: http://www.who.int/governance/eb/who_constitution_en.pdf
Organización Mundial para la Salud (1997). IV Conferencia Internacional sobra la Promoción de la Salud. Declaración de Yakarta, sobre la Salud Principal promoción en el siglo XXI. Disponible en:
https://www.who.int/healthpromotion/conferences/previous/jakarta/en/hpr_jakarta_declaration_sp.pdf
Organización Mundial de la Salud (2004). Estrategia mundial sobre régimen alimentario, actividad física y salud. Disponible en:
www.who.int/dietphysicalactivity/strategy/eb11344/strategy_spanish_web.pdf
Organización Mundial de la Salud OMS. (2006). Food and nutrition policy for schools. Copenhague. Disponible en:
http://www.schoolsforhalth.eu/...Who_tod_development_nutrition_program.pdf
OMS (2018). Enfermedades No Transmisibles. Centro de Prensa. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases
Polanco, Isabel y Pavón Pilar. (2012). Un reto actual: la prevención activa de la obesidad y el comedor escolar. En Nutrición en el ámbito escolar. Jesús Román Martínez Álvarez, (Editor). Cap 5, 59-67. España.
Spencer, Sarah; Korosi, Aniko; Leyé, Sophie; Shukitt-Hale, Bárbara y Barrientos, Ruth. (2017). Food for thought: how nutrition impacts cognition and emotion. npj Science of Food. 1(7). doi: https://doi.org/10.1038/s41538-017-0008-y
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Revista de Comunicación y Salud
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Disclaimer: As of 2023, RCyS is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).
Articles from 2011 to 2022 are under a Creative Commons CC BY 4.0 License that allows copying and redistributing the material in any medium or format, remixing, transforming and building upon the material for any purpose, including commercial.
We also inform that RCyS is adhered to the Declaration of Berlin.