Radio broadcasts regarding food and nutrition. The example of Radio 5 Todo Noticias

Authors

  • Ángela Bernabeu-Peiró Periodista y máster en radio

DOI:

https://doi.org/10.35669/revistadecomunicacionysalud.2015.5(1).37-54

Keywords:

Communication and health; Health education; Food; Nutrition; Radio divulgation; Educational radio; News break; Radio 5 Todo Noticias (1998-2013)

Abstract

In a context where the population's eating habits are raising the alarm and causing problems regarding malnutrition, overweight and obesity, this report tackles the role that the media, in particular public service radio stations, may have in disseminating scientific knowledge related to food and nutrition. After explaining the theoretical framework of communication in which the communicative role of radio is highlighted, the development of broadcasting methods of Radio 5 Todo Noticias and its experience in disseminating healthy food and nutritional habits are analyzed. The analysis of the themed news break, the method used between 2008 and 2013, allowed to prove its possibilities in the popularization of such knowledge and in the improvement of the population's eating habits and health. The importance of experts involved in such experience advise to delve into formulating collaboration proposals among professionals in the fields of journalism and health, as is also the case with the need of introducing new improvements in communicative techniques, which will allow to broaden feedback channels and mechanisms.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alonso, Sergio (2008). La información sobre la salud en la prensa general. En Cuesta Cambra, Ubaldo, Ugarte Iturrizaga, Aitor y Menéndez Hevia, Tania (eds.). Comunicación y salud: avances en modelos y estrategias de intervención. Madrid. Editorial Complutense, pp. 73-75.
Alzate Narváez, Teresa (2013). Consejos dietéticos y nutricionales en la prensa española. RevEspCom Salud. Nº 4(1), pp. 17-26.
Camacho, Idoia; Peñafiel, Carmen y Ronco, Milagros. (2012). Necesidad de una información sanitaria de calidad: análisis de las noticias sobre salud en la prensa vasca. En Actas del III Congreso Internacional de la Asociación Española de Investigación de la Comunicación AE-IC “Comunicación y Riesgo”. Tarragona. Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC), pp. 1-20.
Chomón Serna, José María (2010). Radio 5: del todo a la nada en la información autonómica. Ámbitos. Nª 19, pp. 199-216.
Chomón Serna, José María. (2011). La información de proximidad en la radio pública estatal: las transformaciones de Radio 5. (Tesis doctoral, Universidad de Burgos). Recuperado de http://dspace.ubu.es:8080/tesis/bitstream/10259/159/1/Chom%C3%B3n_Serna.pdf
Cuesta Cambra, Ubaldo; Ugarte Iturrizaga, Aitor y Menéndez Hevia, Tania (eds.) (2008). Comunicación y salud: avances en modelos y estrategias de intervención. Madrid. Editorial Complutense.
De Semir, Vladimir (2003). Medios de comunicación y cultura científica. Quark: Ciencia, medicina, comunicación y cultura. Nª 28.29, pp. 1-13.
Díaz, Enrique José (2004). La radio y el multimedia, dos alternativas para la divulgación científica. Quark: Ciencia, medicina, comunicación y cultura. Nº 34, pp. 40-49.
Díaz, Hernán y Uranga, Washington. (2011). Comunicación para la salud en clave cultural y comunitaria. Revista de Comunicación y Salud. Nº 1(1), pp. 113-124.
Gómez, Oscar (2002). La divulgación científica en el medio radiofónico: algunos apuntes. Mediatika. Nº 8, pp. 59-68.
González Conde, Julia (2000). Información Universitaria en la radio pública. Radio 5-Todo Noticias. (Tesis doctoral, Universidad Complutense de Madrid). Recuperado de http://biblioteca.ucm.es/tesis/19972000/S/3/S3030301.pdf
González Huesa, José Manuel (2008). Introducción: El arte de lo imposible. En Cuesta Cambra, Ubaldo; Ugarte Iturrizaga, Aitor y Menéndez Hevia, Tania (eds.). Comunicación y salud: avances en modelos y estrategias de intervención. Madrid. Editorial Complutense, pp. 12-16.
González Huesa, José Manuel (2008). La salud de la información. En Cuesta Cambra, Ubaldo; Ugarte Iturrizaga, Aitor y Menéndez Hevia, Tania (eds.). Comunicación y salud: avances en modelos y estrategias de intervención. Madrid. Editorial Complutense, pp. 69-72.
Huertas, Amparo y Gutierrez, María (2006). Salud y radio: análisis de la práctica periodística. Quaderns del CAC. Nº 26, pp. 51-63.
LegorburuHortelano, JoséMaría (2001). Utilidad y eficacia de la comunicación radiofónica en el proceso educativo. (Tesis doctoral, Universidad Complutense de Madrid). Recuperado dehttp://biblioteca.ucm.es/tesis/inf/ucm-t25240.pdf
López Nomdedeu, Consuelo y Lobato, Amparo (s.f.). La necesidad de una buena comunicación sobre nutrición y salud: evolución de la imagen del huevo. Biblioteca del Instituto del Huevo (artículos), pp. 1-20. Recuperado de http://www.institutohuevo.com/images/archivos/articulo_comunicacion_huevo07_13132148.pdf
López Nomdedeu, Consuelo (2012). La educación nutricional en la prevención y promoción de la salud. En Carbajal Azcona, Angeles y Martínez Roldán, Cristina (eds.). Manual Práctico de Nutrición y Salud Kellogg´s. Madrid. Exlibris, pp. 95-108.
Martín Algarra, Manuel. (2008). Comunicar la salud: Análisis comparativo de dos campañas de comunicación para la salud realizadas en Galicia en los años noventa. En Cuesta Cambra, Ubaldo; Ugarte Iturrizaga, Aitor y Menéndez Hevia, Tania (eds.). Comunicación y salud: avances en modelos y estrategias de intervención. Madrid. Editorial Complutense, pp. 155-167.
Menéndez Hevia, Tania (2008). Prólogo. En Cuesta Cambra, Ubaldo; Ugarte Iturrizaga, Aitor y Menéndez Hevia, Tania (eds.). Comunicación y salud: avances en modelos y estrategias de intervención. Madrid. Editorial Complutense, pp. 9-10.
Moreno, Elsa (2005). Las “radios” y los modelos de programación radiofónica. Comunicación y Sociedad. Nº 18(1), pp. 61-111.
Perelló, Salvador y Muela, Clara (2011). An Analysis of Health-Related Advertising in Spanish Radio. Cuadernos de información. Nº 29, pp. 67-76.
Presentación de la Encuesta Nacional de Ingesta Dietética Española (ENIDE). Agencia española de Seguridad Alimentaria. [Acceso 11de octubre d 2014]. Disponible en: http://aesan.msssi.gob.es/AESAN/docs/docs/notas_prensa/Presentacion_ENIDE.pdf
Revuelta, Gemma (2006). Salud y medios de comunicación en España. GacSanit. Nº 20(Supl1), pp. 203-208.
Rodero, Emma (2008). Educar a través de la radio. Signo y Pensamiento. Nº 52, pp. 97-109.
Roldán Vera, Eugenia (2009).Los orígenes de la radio educativa en México y Alemania: 1924-1935. Revista Mexicana de Investigación Educativa. Nº 40, pp. 14-17.
Sánchez Martos, Jesús (2008). Influencia de los medios de comunicación en la salud de la población. En Cuesta Cambra, Ubaldo; Ugarte Iturrizaga, Aitor y Menéndez Hevia, Tania (eds.). Comunicación y salud: avances en modelos y estrategias de intervención. Madrid. Editorial Complutense, 77-97. Trescastro López, Eva María, Bernabeu Peiró, Àngela (coord.) (2015). Aprender a comer saludablemente a través de la radio. Guía para educadores. Alicante. Publicacions de la Universitat d’Alacant.
Ugarte Iturrizaga, A. (2008). El binomio comunicación y salud: Relaciones e investigación. En Cuesta Cambra, Ubaldo; Ugarte Iturrizaga, Aitor y Menéndez Hevia, Tania (eds.). Comunicación y salud: avances en modelos y estrategias de intervención. Madrid. Editorial Complutense, pp. 39-47.
Varela Moreiras, Gregorio (ed.). (2013). Libro Blanco de la Nutrición en España. Madrid. Fundación Española de Nutrición/ Agencia Española de Seguridad limentaria y Nutrición.

How to Cite

Bernabeu-Peiró, Ángela. 2015. “Radio broadcasts regarding food and nutrition. The example of Radio 5 Todo Noticias”. Revista de Comunicación y Salud 5 (1):37-54. https://doi.org/10.35669/revistadecomunicacionysalud.2015.5(1).37-54.

Issue

Section

Articles