Food, Health, and Communication: towards a research agenda convergent Argentina
DOI:
https://doi.org/10.35669/revistadecomunicacionysalud.2015.5(1).83-98Keywords:
Food; health; communication; research ArgentinaAbstract
The aim of this paper is to propose some research on food, health, and communication, based on the need of the relationship between the three thematic areas in the context of food industrialization, widespread medicalization and complex epidemiological profiles in Argentina. Given that context, it identifies and proposes research lines expressing the specificity of the communication perspective towards the contributions of other disciplines in the field of food and health. It concludes with the challenges involved in the issues, problems and proposed research practices.
Downloads
References
Aguirre, Patricia (2010). La comida en los tiempos del ajuste. En Torrado, Susana (dir.) El costo social del ajuste (Argentina 1976-2002). Tomo II. Buenos Aires: Edhasa.
Aguirre, Patricia (2007). Comida, cocina y consecuencias: la alimentación en Buenos Aires. En Torrado, Susana (comp.) Población y Bienestar en la Argentina del primero al segundo Centenario. Una historia del siglo XX. Buenos Aires: Edhasa.
Aguirre, Patricia (2005). Estrategias de consumo: qué comen los argentinos que comen. Buenos Aires: Miño y Dávila.
Álvarez, Marcelo y Pinotti, Luisa (2000). A la mesa. Ritos y retos de la alimentación argentina. Buenos Aires: Grijalbo.
Contreras, José y Gracia Arnáiz, Mabel (2005). Alimentación y cultura. Barcelona: Ariel. Fischler, Claude (2014) [1996]. Las funciones de lo culinario. En Piaggio, Laura y Solans, Andrea (comps) Enfoques Socioculturales de la Alimentación. Buenos Aires: Akadia.
Fischler, Claude (1995). Gastro-nomía y Gastro-anomia. Sabiduría del cuerpo y crisis biocultural de la alimentación moderna. Gazeta de Antropología Vol 1. nº 26. pp. 357-379.
Guidonet, Alicia (2007). La antropología de la alimentación. Barcelona: UOC.
Gracia Arnáiz, Mabel (coord.) (2008). Somos lo que comemos. Estudios de alimentación y cultura en España. Barcelona: Ariel.
Gracia Arnáiz Mabel (2007). Comer bien, comer mal: la medicalización del comportamiento alimentario. Salud Pública nº 49. pp. 236-242.
Hintze, Susana (1991). Las relaciones entre salud y alimentación: acerca de la autonomía de lo alimentario. Cuadernos Médico Sociales nº 58, pp. 47-53.
Menéndez Patterson, María Ángeles (2008). Avances científicos en nutrición y alimentación. En Díaz Méndez, Cecilia y Gómez Benito, Cristobal (coord.) (2008) Alimentación, consumo y salud. Col. Estudios Sociales nº 24. Fundación La Caixa.
Ministerio de Salud de la Nación (2007). Encuesta Nacional de Nutrición y Salud. Documento de Resultados. Buenos Aires: Ministerio de Salud de la Nación.
Ministerio de Salud de la Nación (2006). Primera Encuesta Nacional de Factores de Riesgo para Enfermedades No Transmisibles. Buenos Aires: Ministerio de Salud de la Nación.
Ministerio de Salud de la Nación (2011). Segunda Encuesta Nacional de Factores de Riesgo para Enfermedades No Transmisibles. Buenos Aires: Ministerio de Salud de la Nación.
Ministerio de Salud de la Nación (2013). Tercera Encuesta Nacional de Factores de Riesgo para Enfermedades No Transmisibles. Buenos Aires: Ministerio de Salud de la Nación.
Downloads
How to Cite
Issue
Section
License
Disclaimer: As of 2023, RCyS is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).
Articles from 2011 to 2022 are under a Creative Commons CC BY 4.0 License that allows copying and redistributing the material in any medium or format, remixing, transforming and building upon the material for any purpose, including commercial.
We also inform that RCyS is adhered to the Declaration of Berlin.